dd-logo-loader
logo
logo

Okategoriserad Toppföretag augusti 4, 2023

TIZEN OS OCH DESS FRAMTIDA UTVECKLING

Writen by DD-seAdmin@

comments 0

Enligt Wikipedia är ”Tizen en standardbaserad mjukvaruplattform med öppen källkod för flera enhetskategorier, inklusive smartphones, surfplattor, netbooks, infotainment-enheter i fordon, smart-TV-apparater med mera. Tizen erbjuder ett innovativt operativsystem, applikationer och en användarupplevelse som konsumenterna kan ta med sig från enhet till enhet.”

Vad är Tizen OS? Samsung-drivna Tizen OS utlovar ett helt nytt ekosystem med ett lättare, snabbare och mer effektivt operativsystem. Statistik från Samsungs Training Document visar att Tizen förbättrar starttiden jämfört med Android med 48 %, minskar strömförbrukningen med 17 %, minskar apptider med 22 % och gör underverk för internminnesoptimeringen med 30 %.

En av de viktigaste egenskaperna hos Tizen OS är att det är en plattform med öppen källkod, med en vision om att koppla samman all elektronik, alla mobiler och bärbara enheter under ett paraply av Tizen OS. En annan funktion är att den erbjuder en snabb starthastighet och förbättrad webbsurfning med sin HTML5-kompatibilitet.

Hur kommer Tizen att påverka oss i framtiden? Många menar att Tizen inte bara fokuserar på ett operativsystem för smartphones, utan att man även planerar att driva IoT (Internet of Things).

Vad är det egentligen som avses med begreppet ”sakernas internet”? År 2013 förklarade Global Standards Initiative IoT som ”informationssamhällets infrastruktur”. Föreställ dig en värld full av smarta ”saker” som styrs av maskiner och sensorer som gör att allt synkroniseras med varandra. Juridiska forskare föreslår att vi ser på ”saker” som en ”komplex blandning av hårdvara, mjukvara, data och tjänster”.

När vi talar om smarta saker fokuserar vi inte enbart på M2M-kommunikation (maskin till maskin) – här talar vi om sensorer. En sensor är inte en maskin. Den fungerar inte på samma sätt som en maskin. Den mäter, utvärderar och reagerar sedan. Internet of Things (IoT) innebär att både sensorer och maskiner kopplas samman.

Det verkliga värdet som IoT skapar ligger i skärningspunkten mellan insamling av data och utnyttjande av den.

Tizen OS kan inte jämföras med några andra mobilplattformar i nuläget eftersom det är för ungt – det finns mycket mer att uppleva och utforska med det. Men en sak är säker – det finns en del lovande faktorer kring Samsungs operativsystem.

För det första är Samsungs framträdande position på mobilmarknaden en fördel. Samsung har satt upp en tydlig strategi för att komma bort från Googles Android OS, som används i deras smartphones. Företaget kan helt enkelt inte låsa sig vid något som ligger utanför deras egen kontroll.

En annan lovande faktor är att Tizen och Android båda är baserade på Linux. Detta gör det möjligt för Tizen att även köra Android-appar. Tizens system har ett extra lager som kallas Application Compatibility Layer (ACL), som gör att Android-appar kan köras på Tizen lika smidigt som de körs på Android. Detta öppnar helt nya möjligheter för utvecklare att porta sina appar till App Store och ger dem ett försprång.

Slutligen är Tizens grafikacceleratorer mycket snabbare än Androids – detta visar på en enorm potential för Tizen inom mobilspelsektorn.

Samsung och Intel skapar tillsammans ett ekosystem där alla enheter, dvs. elektronik, wearables, telefoner, TV, bilar och andra ”saker” kan bindas samman i en enda plattform, så att de kan styras och kopplas samman med varandra.

Låt oss ta en titt in i framtiden. När vi bygger broar kan vi använda smart cement: cement som är utrustat med sensorer för att övervaka spänningar, sprickor och andra problem. Detta är cement som varnar oss för att åtgärda problem innan de orsakar en katastrof. Om nu en bro skadas kommer samma sensorer i betongen att upptäcka det och kommunicera informationen via det trådlösa internetnätet i bilen. När bilen vet att det finns en fara framför den kommer den att instruera föraren att sakta ner, och om föraren inte gör det kommer bilen att sakta ner automatiskt för honom.

Det här är bara ett av många sätt som framtidens IoT ser ut på och hur det kommer att påverka oss och hur vi använder smartphones. Det påminner lite om en sci-fi-film där man kan styra alla enheter med bara en fjärrkontroll (smartphone). Om det implementeras ordentligt som Samsung och Intel strävar efter att göra, kan det här bli nästa stora grej. Det är för tidigt att säga hur Samsung kommer att hantera det och göra det användbart i vårt dagliga liv.

Tags :

Leave A Comment